عوارض چاقی در کودکان
عوارض چاقی در کودکان
آگاهی از عوارض چاقی در کودکان کمک می کند، قبل از اتفاق افتادن پیشامدهای ناگوار، خانوادهها اقدامات درمانی لازم را شروع کنند. چاقی در دوران کودکی جزء مسئلهساز ترین مشکلات در رابطه با بهداشت عمومی در قرن بیست و یکم است. این مشکل در دوران کودکی با عوارض جسمی و روحی همراه بوده و گاهی حتی مرگ زودرس را به دنبال دارد. با توجه به این موضوع پیشگیری از افزایش وزن و چاقی در کودکان در این شرایط از اولویت بالایی برخوردار است. در این متن تصمیم داریم پیرامون عوارض این مشکل جدی در کودکان سخن بگوییم.
آشنایی با عوارض چاقی در کودکان
عوارض چاقی در کودکان اغلب شامل مسائلی پیرامون معضلات جسمی، اجتماعی و روانی کودک است. در ابتدا در حیطه عوارض جسمی و سپس مشکلات روانی اجتماعی مطالبی را ارائه می دهیم.
فشار خون بالا
فشار خون بالا یکی از عوارض چاقی در کودکان است. تقریبا یک چهارم کودکان چاق با فشار خون بالا رو در رو می شوند. ازدیاد چربی بدن باعث کُنشگری سیستم عصبی سمپاتیک می شود و تاثیرات منفی بر عروق خونی کلیوی به جای می گذارد. زیاد شدن مقدار انسولین، بالا رفتن فشار خون در کودکان را به دنبال دارد. این موضوع از طریق مکانیسم هایی از جمله افزایش احتباس سدیم (نگهداری بیشتر آب توسط بدن)، ازدیاد کلسیم آزاد در درون سلول ها و کارکرد بیش از حد دستگاه عصبی سمپاتیک اتفاق می افتد. رژیم غذایی مناسب و فعالیت ورزشی می تواند به عنوان روش هایی موثر برای کاهش فشار خون در کودکان مطرح شود.
استئاتوز کبدی(Hepatic Steatosis) از عوارض چاقی در کودکان
دیگر عوارض چاقی در کودکان، شامل بیماری های مهلک کبدی است. از عارضه های NAFLD می توان به استئاتوهپاتیت، سیروز و کارسینوم سلولی کبدی اشاره کرد. هیپرانسولینمی یا افزایش میزان انسولین در خون کودک و به دنبال آن چاقی، نقش مهمی در ابتلای سریع تر کودک به بیماری استئاتوز کبدی دارد. کاهش وزن تدریجی، ورزش منظم، دستور مصرف غذاهایی با کربوهیدرات تصفیه شده کمتر و استفاده محدود چربی، به عادی سازی آنزیم های کبد و رفع استئاتوز کبدی کمک می کند.
آسم
بیماری آسم از دیگر عوارض چاقی در کودکان است که تشدید آن در کودکانی با وزن بالا یا فربه بیشتر مشاهده می شود. ارتباط بین آسم و چاقی با توجه به، استرس التهابی و اکسیدانی غیرطبیعی، باریک شدن راه هوایی و بیماری های مرتبط با چاقی مانند آپنه انسدادی خواب و ریفلاکس معده به مری مشخص می شود. در صورتی که کودک شما نیز با چاقی و اضافه وزن مواجه شده، می توانید جهت بررسی بیشتر با پزشک متخصص و متبحر خانم دکتر نغمه وثوقی ارتباط برقرار کنید.
مشکلات تنفسی در کودکان چاق
فشار خون داخل جمجمه ایدیوپاتیک(Idiopathic Intracranial Hypertension)
از دیگر عوارض چاقی در کودکان و نوجوانان، بیماری غیر معمول فشار خون داخل جمجمه است که بدون هیچ دلیلی، مشخص می شود. تقریبا نیمی از کودکان با این سندرم روبرو می شوند که با علائم IIH مانند سردرد، تهوع، درد در شانه ها، استفراغ و غیره شروع می شود. پیشرفت این نشانه ها به شکلی است که در صورت نادیده گرفتن علائم، کودک با اختلال شدید بینایی یا کوری روبرو خواهد شد. روبرو شدن کودک با اختلالات بینایی نشان دهنده نیاز به درمان های تهاجمی چاقی در بیماران است.
آپنه خواب از دیگر عوارض چاقی در کودکان
از دیگر عوارض چاقی در کودکان که خطرساز بوده، می توان به آپنه انسدادی خواب (OSA) اشاره کرد. مشکلات عصب شناختی و خوابآلودگی بیش از حد در طول روز در میان کودکان چاق دارای بیماری آپنه خواب متداول است. سندرم هیپرونتیلاسیون چاقی یا کاهش تنش و نیروی عضلات می تواند یکی از عارضه های طولانی مدت آپنه خواب باشد که با مرگ و میر بالا همراه است. بنابراین درمان دقیق و مناسب برای کودکان مبتلا به این سندرم ضروری به نظر میرسد. افزایش فعالیت بدنی و رژیم غذایی سالم برای درمان OSA و در موارد ضروری جراحی توسط پزشک تجویز می شود.
مشکلات خواب یکی از عوارض چاقی در کودکان
درد مفاصل از دیگر عوارض چاقی در کودکان
وزن اضافی در کودک، منجر به افزایش فشار بیش از حد به لگن و زانوها می شود. چاقی دوران کودکی میتواند ایجاد کننده درد و گاهی جراحت در لگن، زانو و کمر فرد باشد. در صورتی که کودک دلبند شما نیز با عوارضی مانند درد مفاصل روبرو شده، با بهترین پزشک اطفال در بوکان سرکار خانم نغمه وثوقی ارتباط برقرار کنید. دکتر وثوقی با سالها تجربه در زمینه معالجه کودکان مبتلا به بیماری های مختلف، کودک شما را به خوبی درمان می کند.
تاثیر روانی اجتماعی یکی از عوارض چاقی در کودکان
از متداول ترین عوارض چاقی در کودکان با اثرات روانی اجتماعی می توان به خودباوری پایین و افسردگی اشاره کرد. تجربه تحریکات درونی منفی، می تواند باعث مشکلات عاطفی و چرخه های مداوم از چاقی و افسردگی شود. قلدری در محیط مدرسه و کنار گذاشته شدن از فعالیت های ورزشی رقابتی از دیگر مشکلات پیش روی این کودکان است. به طور کلی، کودکان دارای اضافه وزن، تعامل اجتماعی محدودتری دارند و زمان بیشتری را صرف فعالیت های کم تحرک می کنند. مطالعات متعددی ارتباط چاقی در دوران کودکی را با اختلالات ADHD و اضطرابی تایید کرده است.
گوشه گیری و افسردگی در کودکان چاق
کلام آخر
بررسی عوارض چاقی در کودکان به خانواده ها کمک می کند، قبل از وقوع بیماری های خطرناک، از وقوع آنها پیشگیری کنند. عوارض بیماری افزایش چربی بیش از حد بدن شامل، جسمی، روانی و اجتماعی است. از عوارض جسمی این بیماری می توان به فشار خون بالا، استئاتوز کبدی، آسم، فشار درون جمجمه، آپنه و درد مفاصل اشاره کرد. مشکلات روانی اجتماعی نیز شامل عزت نفس پایین، افسردگی، اختلالات روانی و اختلال رشد عصبی مانند ADHD است. در صورت تمایل برای درمان چاقی کودک و پیشگیری از عارضه های بعدی، می توانید با بهترین پزشک اطفال سرکار خانم نغمه وثوقی تماس بگیرید.
منابع
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4099943/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/childhood-obesity/symptoms-causes/syc-20354827
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK570613/